Recepty
Hlavní stránka / svati / Recepty
Na této stránce budou přibývat i další recepty, zvláště ty, které zvládnou děti samy nebo za jednoduchého přispění rodičů. Prozatím můžete navštívit recepty na stránkách Velikonoce Víra a Vánoce Víra.
SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY:
Co potřebujeme?
- 300 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 dcl mléka
- nádivka (mák s rozinkami, popř. tvaroh, povidla, jablečná povidla...)
Pracovní postup:
Vše umícháme v hustší těsto a necháme vykynout. Z těsta potom vyválíme placku a nakrájíme ji na trojúhelníky. Potřeme je rozpuštěným máslem a lžičkou dáme doprostřed nádivku. Trojúhelníčky svineme do tvaru rohlíčků (od delší strany ke špičce), dáme na vymaštěný plech nebo na plech vyložený papírem na pečení, a necháme vykynout.
Poté je potřeme vejcem a upečeme.
JIDÁŠE:
Co potřebujeme?
- 1/2 kg (= 500 g) polohrubé mouky
- 80 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 20 g droždí
- 1 balíček vanilkového cukru
- asi 200 ml mléka
- 2 žloutky
- citrónová kůra
- + ještě 2 žloutky na potírání než dáme péci
- po upečení: med, skořicový cukr
Pracovní postup:
1) Nejdříve v míse pořádně utřeme máslo, žloutky a cukr.
2) Poté si připravíme kvásek: droždí nadrobíme na malé kousky do hrnečku a smícháme s čajovou lžičkou cukru (krupice/krystal), ohřejeme část připraveného mléka a jím zalijeme připravené droždí. Navrch ještě můžeme poprášit hladkou moukou. Směs trochu promícháme a dáme na teplé místo. Kvásek by měl během několika minut vyběhnout ("nabobtnat").
3) Během doby, kdy se droždí připravuje na teplém místě, doděláme základ těsta. Do utřeného másla se žloutky a cukrem přimícháme vanilkový cukr a dále přidáváme postupně mouku smíchanou se špetkou soli.
4) Poté vmícháme hotový kvásek a postupně přiléváme zbytek mléka tak, aby těsto bylo vláčné a nelepilo se.
Vypracované těsto necháme na teplém místě v klidu kynout.
Troubu předehřejeme cca na 180°C. Z vykynulého těsta připravujeme bochánky nebo šnečky, popř. houstičky, klademe je na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a necháme ještě chvíli kynout. Před vložením do trouby je ještě potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme skořicovým cukrem.
Jidáše pečeme cca 20 minut dozlatova a ještě horké můžeme potířít medem.